10 Tips voor het bezichtigen van een huis

Een huis kopen is een spannende belevenis in je leven. Ik vergelijk het altijd met verliefd worden. Je valt niet voor iedere man of vrouw, jouw levenspartner moet echt bij jou passen. Het moet dus niet zomaar een huis zijn, maar een thuis en dat is heel wat anders. Om je aanstaande droomhuis naar aanleiding van je virtuele zoektocht op bijvoorbeeld Funda in het echt te zien, moet je je goed voorbereiden. Hieronder 10 tips die je kunnen helpen

1. Maak een checklist.

Natuurlijk heb je een lijstje waaraan je droomhuis moet voldoen. Selecteer van tevoren uit het enorme aanbod. Stop geen tijd in het bezichtigen van huizen die niet aan de belangrijkste criteria voldoen. Te veel kijken maakt je murw. Neem dat lijstje mee en vink tijdens de bezichtiging de punten af. Dan kan je later je ‘scorelijstjes’ van diverse huizen met elkaar vergelijken. Bovendien weet je wat je van te voren wil vragen en waar je op moet letten.

2. Huizen buiten je budget bezichtigen.

De prijzen staan onder druk, maar een goede verkoopmakelaar heeft ook een goede vraagprijs gesteld. Natuurlijk kan je onderhandelen over de prijs, maar je moet wel realistisch blijven en niet verwachten dat een huis na 3 maanden al heel veel in prijs zal zakken. Sommige huizen liggen nu eenmaal buiten jouw bereik en het is zonde van je tijd om daar energie in te steken

3. Neem de tijd.

Zorg ervoor dat je op tijd bij een bezichtiging komt. Dan kan je ook de straat en de buurt al een beetje bekijken. Als je te laat komt heb je vaak niet de rust om alle indrukken goed op je in te laten werken.

4.Houd hetzelfde systeem aan tijdens de bezichtiging.

Met andere woorden, maak steeds hetzelfde rondje als je meerdere huizen gaat bekijken. Begin beneden en ga dan naar boven. Daarna ga je natuurlijk weer naar beneden en op die manier heb je alles twee keer gezien. Als je beneden bent en nog even wil kijken hoe groot dat kleine kamertje ook al weer was, ga dan nog even terug. Maak ook foto’s als je geen goed geheugen hebt. Wel altijd even vragen aan de verkopende makelaars of dat mag. Niet iedere verkoper vindt dat goed.

5. De allereerste bezichtiging is een “date”.

Het belangrijkste tijdens een eerste bezichtiging is kijken en voelen of dat huis bij jou past. Eigenlijk weet je binnen een paar minuten al of je jezelf er niet ziet wonen. Probeer het positieve gevoel op te sporen en houd je niet al teveel bezig met de staat van de kozijnen of het dak, dat kan bij een tweede bezichtiging nader bekeken worden.

6. Wees respectvol.

Allereerst richting het huis dat je gaat bezichtigen. De verkopers houden van dat huis en onnodig krenkende opmerkingen maken heeft geen zin. Wees ook respectvol naar de verkopende makelaar. Ik weet het, ze hebben niet zo’n goede naam, maar dat is meestal echt onterecht. De verkopende makelaar moet jou rondleiden en informeren. Het is een persoon van vlees en bloed en de ene persoon vind je nu eenmaal aardiger dan de andere, maar dat is geen reden om hem/haar als pispaal te behandelen.

7. Ga niet lopen “katten”.

Gek genoeg denken kopers dat als ze maar negatief genoeg doen, ze dan meer van de prijs af kunnen krijgen. Onzin! Je maakt de sfeer alleen maar vervelend als je zo doet. En hoe denk je dat de verkopende makelaar denkt als je straks toch een bod gaat doen? Je hoeft het niet van de daken te schreeuwen als je het huis leuk vindt, maar positief zijn mag best wel. Een verkoper vind het ook fijn als het huis verkocht wordt aan iemand die het fijn vind om daar te wonen en met een goede sfeer tijdens de onderhandelingen bereik je vaak veel meer.

8. Houd je sleutels in je zak!

Veel kijkers of eventueel meegenomen goed bedoelende vaders gaan tijdens de bezichtiging ook de bouwkundige staat onder de loep nemen. Met behulp van de autosleutel of meegebracht schroevendraaier wordt de staat van het houtwerk grondig geïnspecteerd door in het hout te prikken. Ook wordt er soms getrokken aan het behang of een lossig zittend stukje stucwerk wordt opengepeuterd. Weet wel dat je niks mag beschadigen en investeer in een Bouwkundige Keuring, dan krijg je een veel completer en beter beeld.

9. Kijk ook eens op een ander tijdstip.

Bijvoorbeeld ’s avonds, dan zie je hoeveel auto’s er in de straat geparkeerd staan en of jij je auto na een zware werkdag 2 straten verderop moet zetten. Een huis kan er totaal anders uitzien bij regen of in de avond. Voel jij je er dan nog steeds op je gemak? Dan weet je dat het goed zit.

10. Wordt verliefd op een huis!

Als je kriebels krijgt van een huis is het goed. Maar pas op, je bent dan al snel bereid om emotioneel een bod te doen en dat kan veel geld kosten. Ga een tweede keer bezichtigen en neem je aankoopmakelaar mee. Die heeft geen emoties bij het huis en kan je een goed advies geven. Al het benodigde onderzoek dat de koper moet doen wordt voor je gedaan en er wordt professioneel onderhandeld tot de laagste prijs.