Als ik vertel dat ik makelaar ben en het leukste beroep van de wereld heb, zal mijn gehoor dat veelal beamen. Het is een beroep dat erg tot de verbeelding spreekt omdat het te maken heeft met een van de eerste levensbehoeften, namelijk een dak boven ons hoofd.

Niet voor niets is de huizenmarkt en de auto de meest besproken topic op een feestje, naast het werk en de kinderen natuurlijk.

Het leuke is dat iedereen een mening heeft en zich ook deskundig waant. Men kijkt op Funda, leest de krant over de aantrekkende woningmarkt en de stijgende prijzen, volgt alle huizen programma’s die er zijn en koopt allerlei woonbladen om te zwijmelen bij de meest prachtig ingerichte droomhuizen.

Eigenlijk is een huis maar een eenvoudig ding. Vier muren en een dak erop. Als ik ga zeggen hoe de indeling van 95 procent van de huizen is en ik vraag of mijn gesprekspartner zijn of haar ogen dicht wil doen om zich een voorstelling te maken en te kijken of ik gelijk heb volgt meestal een deceptie.

Begane grond: Hal, entree, meterkast, toilet, woonkamer al dan niet met open keuken.

Eerste verdieping; overloop 3 slaapkamers, badkamer.

Tweede verdieping Overloop met CV, witgoedaansluiting en 4e slaapkamer of bergzolder.

Hier en daar een klein verschilletje, maar dat is het eigenlijk wel.

Makelaar zijn heeft maar weinig met huizen te maken. Het gaat namelijk om mensen. Het is bijzonder dat je als makelaar een kijkje in het leven mag nemen van een ander. Hoe wonen de huidige bewoners in hun huis? Is de sfeer harmonieus of grimmig omdat ze gaan scheiden, is het huis een beetje rommelig omdat de eigenaren een druk leven hebben of is het huis super netjes ingericht en opgeruimd als in een reportage van VT Wonen en daardoor ook een beetje onpersoonlijk?.

Waarom wordt de een wel verliefd op dit huis en de ander niet? Het is een beetje zoals het kiezen van een partner..

Daarom is mijn werk zo leuk; op ieder potje pas een dekseltje en de makelaar is de matchmaker.

Share →