De volgende situatie doet zich voor. De verkoopster van het huis heeft de woning 15 jaar geleden gekocht en helemaal opgeknapt. Ook de tuin is flink onder handen genomen en met veel liefde en aandacht gemaakt tot een ware lusthof. Nu gaat ze verhuizen en hoe zit het met die bijzondere planten die ze eigenhandig heeft geplant en opgekweekt en waar ze aan gehecht is? Mag ze die meenemen?

Het antwoord is nee. Een huis is een onroerende zaak en de tuin inclusief planten en aanleg hoort daar bij, ze zitten, zoals dat heet, “aard en nagelvast”.

Wat kan een verkoper doen?

Allereerst is het verstandig om te bekijken of de planten en struiken wel in de nieuwe tuin zullen gedijen. Is de ligging en de grondsoort daar wel hetzelfde? Bovendien is het niet verstandig om bomen en struiken die langer dan 5 jaar in de tuin staan te verplaatsen.

Dat overleven ze vaak niet.

Als het verhuizen van de planten wel kansrijk is, is het de makkelijkste weg om die bijzondere boompjes die ter ere van de geboorte van het kinderen geplant zijn, te benoemen in de lijst van zaken. Daarin staat precies omschreven wat achterblijft, wat ter overname wordt aangeboden en wat meegenomen wordt door de vertrekkende bewoner. Wat ook is toegestaan is zaden en stekken meenemen.

Een andere mogelijkheid is om te proberen te achterhalen of de koper ook een tuinliefhebber is. Misschien heeft hij de stratenmaker al geregeld om er een zogenaamde onderhoudsvriendelijke tuin van te maken. Dan zal hij er waarschijnlijk geen bezwaar tegen hebben dat een en ander alvast is weggehaald.

Al met al is het niet netjes om stiekem je lievelingsplanten uit de border de halen, want wat gebeurt er als de koper zich nog kan herinneren welke mooie geranium daar stond?

Share →